Maklumat SPADA

Lawati http://spadausim.blogspot.com untuk mendapat maklumat semasa berhubung sambung belajar di USIm secara percuma kepada semua kaunselor

Meninggal Ketika Bermain Badminton


KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail, ninggal dunia selepas rebah dipercayai akibat serangan jantung ketika bermain badminton di Institut Aminuddin Baki (IAB), Genting Highlands, petang semalam.

Kejadian itu berlaku kira-kira jam 6.30 petang ketika Razali menyertai permainan badminton bersama peserta Konvensyen Nasional Kedua Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) serta kakitangan institut berkenaan.

Kelmarin, Razali, 59, menutup konvensyen berkenaan dan pagi semalam Allahyarham ke Alor Gajah, Melaka untuk menghadiri Konvensyen Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti sebelum ke IAB semula bagi menyertai permainan badminton.

Jenazah Ahli Parlimen Kuala Terengganu itu dibawa ke Hospital Bentong, kira-kira jam 8 malam tadi untuk dibedah disiasat.

Isteri Allahyarham, Datin Nooraini Lob Yusoff tiba di IAB sebaik dimaklumkan pegawai kementerian berkenaan.

Allahyarham meninggalkan lima anak.

Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein ketika dihubungi menyifatkan kematian Razali sebagai satu kehilangan besar bukan saja kepada keluarganya, malah generasi muda, guru, warga kementerian dan negara.

"Sukar untuk saya gambarkan rasa sedih atas kehilangan seorang yang cukup ikhlas, jujur, komited dan profesional dalam melaksanakan amanah memimpin Kementerian Pelajaran dan kakitangannya.

"Kita semua tidak akan lupa pengorbanan Allahyarham kepada agama, bangsa dan tanah air," katanya yang turut bergegas ke Hospital Bentong bagi membantu menguruskan jenazah.

Jenazah Allahyarham dibawa ke kediamannya di Jalan Kenanga, Kuala Terengganu sebelum dikebumi.

Pada pilihan raya umum Mac lalu, Allahyarham mengalahkan calon Pas, Mohamad Sabu dan calon Bebas, Maimun Yusof dalam pertandingan tiga penjuru dengan majoriti 628 undi.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Datuk Wan Ahmad Wan Omar, ketika dihubungi berkata pihaknya mengambil tindakan susulan selepas menerima makluman rasmi Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

"Mengikut prosedur, pilihan raya kecil kawasan berkenaan akan dijalankan dalam masa 60 hari daripada tarikh kekosongan kerusi itu," katanya.

Hasil Persidangan Guru Kaunseling

PERSIDANGAN Guru Bimbingan dan Kaunseling Peringkat Kebangsaan ke-3 selama empat hari di Melaka yang berakhir 6 November lalu, sebulat suara meluluskan enam resolusi untuk dipanjangkan kepada Kementerian Pelajaran bagi pertimbangan dan tindakan susulan.
Resolusi itu adalah memohon kepada kementerian melengkapkan kemudahan teknologi maklumat (ICT) seperti komputer riba dengan talian internet, di semua Unit Bimbingan dan Kaunseling setiap sekolah di seluruh negara. klik sambungan

Seminar Pendidikan Pencegahan Penyalahgunaan Dadah

En.Halim menyampaikan ceramah dengan penuh bertenaga

Sebahagian hadirin yang hadir menunai tanggungjawab.

Program di akhiri dengan Forum yang mengundang tetamu dari AADK, Kementerian Pelajaran dan PEMADAM.

Beratur menunggu mengambil makanan tengah hari

En.Aziz, Pegawai HEM Hulu Langat dan Cikgu Rabuni SK Bandar Rinching

Antara AJK yang terlibat.

Menikmati makanan tengah hari, seorang kata masin la.

Peserta tidak melepaskan peluang untuk bertanya

Berkongsi maklumat, merokok membahayakan diri dan orang lain.

Haji Arman Hulu Langat


13 November 2008. USIM. Seminar Pendidikan Pencegahan Penyalahgunaan Dadah berjaya dan sukses. Special Programme Alcohol and Drug Addict (SPADA) selaku urusetia memang berkemampuan mengadakan program seumpama ini walau baru 4 bulan belajar. Kehadiran tetamu di luar jangkaan. Di awal program kami sangat cemas, di pertengahan program ada rasa sedikit gembira, dan di ahkir ada manisnya. Kami terima 120 lebih fax yang setuju hadir. Namun disebalik surat-surat yang difaks itu, ada yang tidak mengefaks terdahulu, malah jumlah peserta meningkat hingga 150 orang.Ada yang tidak mendapat fail dan jurnal Perkama. Ini semua di luar jangkaan kami.

Melihat komen dari peserta, ramai yang ingin lihat pada akan datang, program didatangkan bersama seorang bekas penagih. Nampaknya guru-guru berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang akibat dari penagihan. Kaunselor dan guru PPDa boleh menghubungi mana-mana pelajar Spada untuk menyampaikan ceramah, berkongsi cerita tentang penagih hasil dari sesi kaunseling.



En.Abd Halim selaku ketua program SPADA, sekali lagi mempromosikan SPADA kepada tetamu yang hadir. Lihat website USIM bulan Mac tahun 2009, akan keluar iklan pengambilan pelajar SPADA angkatan kelima.

Borang L4


http://www.scribd.com/doc/4709682/BORANG-L4

atau

klik sini

Kalau tak dapat jugak, kena install program Flash Player

Bila klik yang atas tu, akan keluar macam di bawah

Sila klik download, dan isikan borang

Lap Top Untuk Kaunseling Di Luluskan?

BERITA BAIK dan gembira, saudara saya, JU Kaunseling Malaysia melaporkan, hasil usaha perjumpaan beliau dengan Menteri Pelajaran, mereka jelaskan masalah dunia kaunseling, kesannya Menteri tersebut meluluskan setiap bilik kaunseling dibekalkan lap top, lcd dan talian internet.

Wah berita menarik ni. Anda boleh melihat video rakaman perbualan Dato Seri Hishamuddin di link dibawah yang di siarkan dalam web prs seperti berikut link

http://e-prsinanam.ekaunseling.net/news.php

LAPORAN TAHUNAN B&K HULU LANGAT

PERHATIAN

Kepada semua guru bimbingan dan kaunselor Daerah Hulu Langat, (Sekolah Menengah dan Sekolah Rendah) di harap dapat menghantar laporan sesi setahun segera kepada Pegawai HEM, PPD Hulu Langat.

Bagi mana-mana sekolah yang sudahpun memiliki emel (untuk pengurusan kaunseling) sila emelkan pada afraima@yahoo.com bagi tujuan pengumpulan emel seluruh sekolah daerah Hulu Langat. Mulai Akan datang setiap Laporan Bulanan akan dihantar melalui emel kepada pegawai yang berkenaan.

Perjumpaan seluruh kaunselor kemungkinan pada 11 November 2008.

Bagi anda yang belum memiliki borang Laporan Terkini.

Sila Download Borang L8 disini.

Emel En.Abd. Aziz Isa : kaunselor10@yahoo.com atau pkhemppd_hululangat@yahoo.com.my

Bagi yang tidak boleh membuka program Scribd.com. Anda perlu Install Flash Player dahulu.
di tulis dan dipos oleh : norish77.blogspot.com

Emel bagi unit bimbingan dan kaunseling SJK (T) dan SJK Cina sudahpun siap. Sekolah Lain dalam proses boleh lihat di sini, password ialah mengikut nombor telefon sekolah masing-masing, anda boleh ubahnya.

http://www.scribd.com/doc/7711578/Emel-SJK-Tamil
http://www.scribd.com/doc/7712395/Emel-SJK-Cina

Servei Pemahaman Masyarakat terhadap DADAH

Salam, buat semua pembaca budiman. Semoga anda berada dalam rahmat, inayah dan redha Ilahi tika dan sat ini. Di sini saya mohon pertolongan sikit dari anda. Saya perlukan 100 orang yang menjawab satu soalan sahaja. Apakah yang anda faham tentang dadah? Jawapan anda boleh di jawab dalam shoutbox atau kalau nak panjang di dalam ruang komen dibawah ni.

Jawapan anda walau sedikit tetap membantu. Terima kasih banyak atas jawapannya. sikit pun memadai.

Posting Menarik Dari Amal



SYABAS... Kerja-kerja guru ni bukan semua orang tahu. Mengajar di akhir zaman ni beza dengan mengajar orang tua dulu-dulu.

Rahsia Minda Cemerlang

Para pakar otak dan pembelajaran kini mengakui bahawa otak kita berfungsi dari dua bahagian iaitu otak kiri dan otak kanan. Untuk belajar dengan cemerlang, kita haruslah menggunakan kedua-dua bahagian otak kita. Kerjasama antara otak kiri dan otak kanan disebut sebagai TOTAL LEARNING. Inilah rahsia minda seseorang pelajar yang cemerlang.
Teknik ini menggerakkan otak kiri dan otak kanan serentak. Pelajar dinasihatkan untuk mengamalkan teknik-teknik ini pada setiap masa sebelum mentelaah pelajaran. Teknik-teknik berkesan ini mengambil masa selama lebih kurang 15 minit sahaja.
Sambungan

Berita dari e-Kaunseling

Salam dan salam sejahtera,

Kepada semua kaunselor sekolah yang terlibat dengan E-Pelaporan Perkhidmatan Kaunseling (EPPK) L8 diminta menyemak maklumat terkini di laman web rasmi EPPK di

http://www.ekaunseling.net

Sebarang pertanyaan dan permasalahan sila ajukan terus kepada

En. Norhisham Omar - 019 252 09 11
atau emailkan kepada gbksmksj2@yahoo.com

Sila ambil perhatian sewajarnya kerana maklumat L8 akan dikumpulkan tidak lama lagi. Sila maklumkan juga bagi kaunselor yang masih belum menerima latihan atau taklimat daripada Jurulatih Negeri masing-masing.

p/s : Tolong sampaikan maklumat ini kepada rakan-rakan lain yang lain supaya mereka tidak ketinggalan...

*Bagi kemusykilan penggunaan web EPPK sila hubungi 0143493375 (Fazlie)

Gambar Bilik Kaunseling


Salam, tuan-tuan kaunselor daerah Hulu Langat sekalian, YM Raja Mazlan sedang dalam proses menyiapkan buku BK yang baru. Jadi beliau memerlukan gambar bilik UBK sebagai contoh untuk dimasukkan dalam buku itu. Saya lihat banyak juga sekolah yang mempunyai bilik UBK cantik, antaranya SK Ampang dan SMK Saujana Impian. Jadi, silakan tuan-tuan ambil foto bilik masing-masing dan letakkan besar-besar dalam blog sekolah dan link ke sini. Saya harap YM Raja Mazlan sudi bertandang ke blog kita ini.


Dibawah ini adalah entri beliau dalam web kaunseling Malaysia.

Assalamualaikum rakan-rakan,

Kami sedang menyiapkan di peringkat akhir Buku Panduan BK yang baru. Insyallah akan sampai ke sekolah dalam tahun ini juga. Antara kandungan nya termasuk lah gambar contoh sudut-sudut Bilik BK yang menarik dan praktikal untuk panduan rakan-rakan semua terutama yang baru. Jika rakan-rakan ada sudut yang menarik di sekolah sendiri atau ternampak sudut yang menarik di sekolah orang lain, apa kata postkan/email kan gambar tersebut ke email saya, jadi boleh lah dipertimbangkan untuk dimasukkan dalam buku tersebut. Letakkan bebeapa perkataan mengenalkan ruang/sudut tersebut, ok.

Tq....

raja.mazlan@bs.moe.gov.my

Menangislah

Ada banyak orang beranggapan ketika mendapatkan masalah janganlah menangis karena itu menandakan dia seorang yang cengeng atau orang yang tak mampu menyelesaikan masalah. Pendapat ini merupakan pendapat yang salah. Coba anda perhatikan, setelah menangis , banyak orang akan merasa lebih baik, dan terasa sedikit berkurang beban diotaknya. Tahu kah anda kenapa? karena menurut penilitian yang dilakukan para peniliti Universitas Minnesota menyatakan bahwa air mata dapat membawa dua bahan kimia yaitu leucine-enkiphalen dan prolactin dalam cucuran air mata emosional.
Para peneliti tersebut mengatakan bahwa leucine-enkiphalin mungkin endorpin, satu dari pembebas rasa sakit alami yang dilepaskan oleh otak ketika menanggapi serangan stress. William Frey Ph.D, seorang ahli biokimia dan pimpinan tim peneliti universitas tersebut, menduga bahwa air mata dapat membersihkan substansi-substansi tubuh yang terkumpul di bawah stress.

Dengan kata lain, menangis sepertinya menjadi cara yang sesuai dalam mengatasi stress. Namun air mata yang keluar bukan karena emosi, tidak mengandung zat kimia tersebut).
Sebaliknya, menangis yang ditahan mungkin akan berbahaya bagi kesehatan anda. sangat mungkin laki-laki dapat memperkuat stress yang berhubungan dengan penyakit karena mereka tidak menangis sebebas seperti yang biasa wanita lakukan.

Jadi MENANGISLAH…!!! jika anda benar-benar ingin menangis.

Bahan di kutip dari Management Qalbu

Perkongsian dari alumni

Pihak sekolah sekali lagi melahirkan rasa bersyukur kepada Allah di atas perasaan cinta dan kasihkan sekolah, sekali lagi anak-anak Alumni SMKA Maahad Hamidiah kembali ke sekolah untuk menemui semua adik-adik Tingkatan 5 mereka, untuk memberikan tip-tip menjadi pelajar cemerlang dari bangku sekolah sehinggalah di peringkat universiti sama ada bila belajar di luar atau di dalam negara . Program ini telah dilaksanakan di Masjid An Nur pada 15 Ogos 2008. Anak-anak Alumni yang hadir dalam program ini adalah terdiri dari anak pelajar yang telah bekerjaya cemerlang dan anak -anak cemerlang yang sedang belajar luar negara dan dalam negara. Semoga ikatan cinta dan kasihkan sekolah ini akan berterusan.
baca seterusnya

Diploma Siswazah Dalam Penyalahgunaan Dadah

Pengenalan
Masalah alkohol dan dadah adalah masalah khusus dan memerlukan kepakaran yang khusus juga. Ia memerlukan program yang dibentuk khas dalam bidang pengurusan, pendidikan pencegahan, dan juga pemulihan. Dengan adanya program khas sebegini diharapkan akan lahir kumpulan yang mahir dan pakar yang dapat memberikan impak yang kukuh kepada pengurusan, pendidikan, pencegahan dan khidmat pemulihan.
Dalam menangani permasalahan ini, USIM mengorak langkah menawarkan program bertaraf Diploma Siswazah yang bermatlamat untuk melahirkan kumpulan pakar di kalangan kaunselor/personalia dalam bidang pengurusan, pendidikan, pencegahan, pemulihan dan rawatan dalam alkohol dan dadah di negara ini.
Objektif Program
Melahirkan pakar yang berpengetahuan tinggi dalam bidang pendidikan, pencegahan, pengurusan dan pemulihan dadah.Melahirkan pakar yang mahir dalam menguruskan permasalahan dadah.Melahirkan pakar yang mahir dalam bidang pencegahan dadah.Melahirkan pakar yang mahir dalam bidang pemulihan dadah. #
Tempoh Pengajian
9 bulan sepenuh masa. Kursus dijalankan dalam tiga penggal dan setiap penggal kuliah memakan masa 10 minggu. Pelajar akan mengikuti program internship dalam setiap penggal. Pengambilan kumpulan pertama adalah dalam bulan Mac 2005.
Tempat
Universiti Sains Islam Malaysia , Menara B, Persiaran MPAJ, Pandan Indah, Kuala Lumpur .Universiti Malaysia Sabah, Kampus Sepanggar, Kota Kinabalu, Sabah

Rakan Menulis

1. Bersyukur apabila mendapat nikmat
2. Sabar apabila mendapat kesulitan
3. Tawakkal apabila mempunyai rencana/program
4. Ikhlas dalam segala amal perbuatan
baca seterusnya

Berita Hari Ini ; Jumaat 29 Ogos 2008


Berpulang ke rahmatullah di Ambang Ramadhan

Malam ini saya mendapat berita duka, bahawa telah kembalinya ke rahmatullah bapa rakan blog kita, Encik Rosli Suyot, Kaunselor Sekolah Menengah Sultan Abdul Aziz Shah atau ringkasnya SAAS. Beliau yang lebih popular dalam dunia blog dengan nama Cikli. Kepada semua sahabat muslimin dan muslimat, mari kita doakan kesejahteraan arwah bapanya di alam baqa, semoga mendapat balasan syurga Firdaus yang tertinggi.


Sijil Karnival Kaunseling

Dalam pada itu, seorang rakan dari Sekolah Kebangsaan Sungai Ramal Dalam, Kajang memberitahu muridnya yang menyertai acara Karnival Kaunseling di Sekolah Menengah Engku Hussin belum menerima sijil lagi. Sementara itu Enset Dopod taraguna saya yang lalu sudah pun dihantar semula ke kedai lantaran semua nombor simpanan member-member lama hilang tiba-tiba apabila suatu pagi ianya di on kan. Buat masa ini, hanya ada beberapa nombor yang tersisa, ini menyebabkan saya terputus hubungan dengan rakan yang lain dan tidak dapat menghubungi anda. INi termasuklah Encik Zul, Pengerusi Guru Kaunseling Sekolah Menengah.

Harap dapat hantarkan sms, taipkan nama anda, hantarkan pada nombor 019-4424417

Noorhisham Hamzah,S.Sos.I
Pengerusi Majlis Guru Bimbingan Sekolah Rendah
Daerah Hulu Langat
Selangor

Masukkan Terbaru Untuk Anda

Khusus untuk sahabat blogger dan kaunselor Daerah Hulu Langat, kotak dialog yang anda gunakan ini sebenarnya boleh dibesarkan. Saya tengok ramai juga asal pakai jelah benda ni. Padahal boleh ditambahbaikan sikit, tanpa seposen pun.

Tengok ruang sebelah kanan yang ada, masih kosong. Caranya, log in macam biasa pada www.blogger.com, klik view blog, tengok dibawah kotak dialog box ini ada ikon spana, klik pada ikon tu, pada jumlah ketinggian anda ubah width dari 180 ke 220 dan height dari 500 ke 600. Cubalah tengok hasilnya,kalau besar sangat kecilkan sikit.

perkembangan staf


Pada bulan Jun yang lalu telah diadakan aktiviti perkembangan staf yang dinamakan Program Pemantapan Rohani dan Ukhwah Guru dan Kakitangan. Program ini bertujuan untuk memantapkan rohani dan ukhwah dikalangan guru-guru dan kakitangan sekolah dan membina semangat kerja sepasukan serta memantapkan lagi kemahiran guru-guru.

baca lagi

Blog baru


Assalamualaikum wbt. dikesempatan ini saya ingin memanjatkansetinggi-tinggi rasa syukur kehadrat Allah swt di atas kemunculan blog baru saya ini. Blog ini insayallah akan dibangunkan dengan penuh rasa bertanggungjawab dan penuh amanah sebagai salah satu blog kaunseling berciri islam. Mudah mudahan Allah akan memberikan taufiq dan hidayahnya kepada saya agar blog ini akan menjadi satu wadah baru bagi dunia kaunseling , warga pendidikan dan seluruh para pencinta Islam dan yang baru ingin berkenalan dengan Islam. Sesungguhnya segala yang berlaku diatas muka bumi ini semuanya adalah ketentuan dan telah diatur oleh Tuhan (sunnatullah atau tabii alam ).klik seterusnya

Bahan Masukkan Dari Norish

Oleh : Noorhisham Hamzah,S.sos.I

KELANTAN : Perjalanan sepanjang 3 hari memberi banyak masukan kepada semua pelajar SPADA atau nama panjangnya Special Programme Alcohol and Drug Abuse. Dalam foto ini kami sedang berada di Pondok Pusat Rawatan Dadah Tradisional Darul Hanan di Wakaf Bharu.
Kedatangan kami disambut oleh Tuan Guru Haji Mohd Zain bin Haji Abu Bakar dan keluarga. Kami sungguh gembira atas layanan yang begitu baik dan sempurna.

Nampaknya di sini pun ada kelainan juga dalam proses rawatan, berbanding dengan rawatan yang telah kami singgahi di Kuala Nerang Kedah minggu lalu yang menggunakan sistem Zikir Thariqah Naqsyabandiah. Di sini ada sistem rawatan tuntun, Iaitu pesakit penagih dadah ini akan dipukul dengan rotan oleh Tuan Guru Haji Mohd Zain sendiri seluruh badan dengan bacaan tertentu bertujuan membuang sisa toksid dalma badan penagih.

Gambar yang mengandungi kerek telaga ini sebenarnya adala tempat penghuni mandi wap. Mereka duduk di dalamnya selama 45 minit sambil membaca surah Al-Fatihah sehingga 100 kali. Hal ini dilakukan selama 15 hari.

Di belakang pondok Tuan Guru ini ada kebun yang digunakan untuk penghuni bercucuk tanam. Ada tanaman pisang dan betik. Kebanyakan penghuni berasal dari negeri Kelantan sendiri dan Terengganu.





Kelihatan pensyarah USIM, Ustaz Khairi Mohammad bergambar bersama dengan Tuan Guru sebagai kenang-kenangan.

Beliau yang berasal dari Petani Thailand menggunakan teknik yang diambil dari Cheherong Thailand dengan menggunakan teknik rawatan Islam. Sehingga kini sudah ratusan penghuni berjaya disembuh disini. Bahkan menurut tuan guru lebih 80% sudah berjaya disembuhkan. Kepada sesiapa yang ingin mencuba konsep pemulihan dadah di sini boleh menghubungi beliau di 017-9176643. Pusat pemulihan ini mendapat kelulusan dari AADK sendiri. Saya menyaksikab pelbagai peringkat umur dari 14 tahun hingga 50 tahun lebih dan dari orang kampung hingga anak pegawai tinggi kerajaan. Betullah dadah tidak mengenal mangsa.

Perjalanan kami diteruskan ke destinasi terakhir iaitu di Bachok Kelantan. Kami ke Pusat Serenti Wanita di Bachok. Disini memuatkan seramai 150 orang penghuni.

Saya sempat mengadakan sesi temubual dengan seorang penghuni disini. Alia, bukan nama sebenar, berusia 40 tahun sudahpun mempunyai 3 orang anak dan seornag suami. Di awal hidup ketika dibangku sekolah di tingkatan 4 mengenali ganja dan syabu melalui seorang rakan.

Berawal dengan kehidupan tanpa ibu dan ayah. dibela oleh seorang nenek kandung.

Keseronokan menghisap ganja membawa dirinya sehingga menjadi pusyer. Pusyer terkenal dikalangan penagih dadah sebagai pembekal dadah. Dengan kos RM200.00 dia boleh mendapatkan RM300.00 setelah di pekkan ke plastik lain.

Terlalu seronok dengan najis ini tidak menghalang dia berkenalan dengan seorang jejaka yang akhirnya membawa mereka ke gerbang perkahwinan.

Suaminya mula sedar yang dirinya seorang penagih, tetapi berusaha membantu dengan nasihat supaya berhenti. Namun kata-kata itu semua bagaikan mencurah air di daun keladi. Pada suatu masa ketika menjual bahan terlarang inilah dia ditangkap dna terpaksa meringkup di pusat serenti wanita di Kemumin.

Tempoh 12 bulan tidak mampu mengubah dirinya menjadi manusia yang putus ketergantugan dengan dadah. Setelah keluar penjara, rupanya suami saya sudahpun berkahwin lagi dna kami tinggal sebumbung. Sebagai seorang penagih, amat mudah bagi hati ini untuk kecewa. Dapat saya rasakan katanya betapa sudahpun kasih sayang suami saya berkurang dan berbeza walaupun anak-anak masih menerima. Kerana kecewa berat, saya kembali menagih dan ini kali kedua saya masuk ke pusat ini. Dan sesungguhnya saya tidak mampu berdepan cabaran di luar sana apabila keluar nanti. Kemungkinan menagih semula (relapse) amat besar. Siapa lagi yang akan menerima saya. Suami dah kahwin. Kerja tiada, ibu bapa pun dan meninggal.

Saya memberikan harapan untuk menjadi insan yang baik dan doa kepadanya. Saya minta berdoa dihadapan saya setelah bercerita panjang lebar tentang hidup dan mati, susah dan ujian dalam hidup, janji dan amaran Tuhan, katanya saya ingin berubah. Lantas dia mengangkat tangan seraya berdoa. Akhir kata, tiada yang mampu mengubah diri kita kecuali kita sendiri dan tuhan tidak pernah sesekali menghalang kita untuk apa pun.

Dalam perjalanan pulang kami singgah di POndok Moden Bachok untuk solat Asar dan Zuhur. Selamat Jalan...baca lagi

Terpilih...

Pada 27 hingga 30 Julai 2008, Mizani dan Safiz telah terpilih untuk menyertai Seminat Kepemimpinan PRS SBP Peringkat Kebangsaan 2008 di UUM, Sintok, Kedah. Buat masa sekarang, mereka sangat sibuk untuk menduduki ujian yang telah berlangsung ketika mereka menyertai seminar ini. Diharapkan agar selepas menduduki ujian tersebut, mereka akan memberikan laporan tentang penglibatan mereka dalam seminar tersebut. Semoga berjaya dengan ujian! Klik

Cerita Alumni

Pihak sekolah sekali lagi melahirkan rasa bersyukur kepada Allah di atas perasaan cinta dan kasihkan sekolah, sekali lagi anak-anak Alumni SMKA Maahad Hamidiah kembali ke sekolah untuk menemui semua adik-adik Tingkatan 5 mereka, untuk memberikan tip-tip menjadi pelajar cemerlang dari bangku sekolah sehinggalah di peringkat universiti sama ada bila belajar di luar atau di dalam negara . Klik

Ayah dan Ibu

"Ayah dan ibu, ayah dan ibu itulah permulaan kami. Dapat melihat bulan dan matahari." Itulah antara senikata lagu yang dinyanyikan oleh Sudirman Hj Arshad. Dimanakah ayah dan ibu anda sekarang? Mungkin cerita di bawah boleh menjadi iktibar kepada kita semua.Seminggu lepas, sewaktu saya on call 24 jam, saya dapat panggilan darianggota balai, bagi tahu, ada satu mayat di temui di dalam sebuah rumah.Jiran mendakwa terhidu bau busuk. Saya bersama 6 anggota bantuan teknik danForensik ketempat kejadian, juga terdapat 5 anggota balai yg sedia menantisaya. Saya membuat pemeriksaan di sekeliling rumah bagi mengesan sebarangkesan kesan jenayah. TIADA. saya intai melalui tingkap, memang baunya busukmenusuk hidung. Bau mayat !..saya nampak sesusuk tubuh yg terbaring di atassofa...dengan hanya berkain pelikat sahaja..jelas mayat satu lelaki,berulat, dengan mata dan gigi telah terkeluar...

Tips Peperiksaan

LANGKAH A - ANALISIS TOPIK1. Senaraikan semua topik yang telah dipelajari2. Senaraikan semua topik sepertimana yang terdapat dalam sukatan pelajaran (anda boleh dapati topik-topik dari buku teks atau sukatan pelajaran yang boleh didapati dari guru atau membelinya di kedai buku.3. Buatkan perbandingan dan kenalpasti mana-mana topik yang belum dipelajari atau belum difahami.LANGKAH B - MENCARI MAKLUMAT1. Topik-topik yang belum difahami sila cari maklumat sama ada dari guru atau membuat nota sendiri atau berbincang dengan rakan-rakan.2. Pastikan setiap topik yang terdapat dalam sukatan pelajaran itu difahami walaupun ianya dianggap tidak penting.3. Nota-nota boleh dibuat dalam ...baca seterusnya

Perkembangan Staf

Pada bulan Jun yang lalu telah diadakan aktiviti perkembangan staf yang dinamakan Program Pemantapan Rohani dan Ukhwah Guru dan Kakitangan. Program ini bertujuan untuk memantapkan rohani dan ukhwah dikalangan guru-guru dan kakitangan sekolah dan membina semangat kerja sepasukan serta memantapkan lagi kemahiran guru-guru. seterusnya

Anda punya berita untuk hebahan?


Blog Kaunselorlangat membuka peluang kepada mana-mana kaunselor daerah untuk menghebahkan apa-apa berita yang berkaitan dunia kaunselor dan juga pendidikan. Hantarkan berita dan makluman anda ke emel afraima@yahoo.com untuk di siarkan. Jangan lupa mengepil sekeping dua gambar peristiwa sekiranya ada. Antara berita yang boleh disiarkan ialah pertukaran nombor telefon sekolah anda, ingin bertukar suka sama suka dengan rakan sekolah lain, blog atau web baru sekolah anda. Program sekolah anda yang sangat teruja bagi anda dan sebagainya.

Berita Saudara Kita

Saya terima mesej petang tadi dari seorang sahabat, menyatakan sahabat kita Puan Norzeta seorang Kauselor dari SK Kajang Utama terpaksa bercuti 4 bulan. Ini kerana anak beliau mengidap kanser. Tidak dapat dipastikan kanser apakah yang dimaksudkan. Dan saya telah hubungi Puan Norzeta dua kali untuk mendapat kepastian berita ini. Namun tidak mendapat sebarang jawapan dari beliau. Buat masa ini, saya harap berita ini boleh diterima dan sama-sama lah kita bantu beliau dengan doa, semoga anaknya cepat sembuh seperti biasa. Amin

Blog Aktif Ketika Ini, Tahniah

Telefon Percuma : scrol down. Baca artikel di bawah
Salam, saya telah menjelajahi berpuluh blog tadi, dan ini adalah sebahagian blog yang di anggap cukup baik dalam memenuhi kriteria blog kaunselor yang paling asas. Antara elemen yang paling asas ialah gambar, aktiviti murid, kotak dialog dan menu link. Lain-lain tambahan seperti jam dan haribulan adalah bonus.

Suhaimi
Cikli
Norish
Cr.Samsul
ItaRosli
SMKTS
Sg Long
SK Cheras
Adlan
Azieta
Nyai
Zakaria
Boss
SKKP
Tmn Jasmin
Seksyen 7, BBB
Beranang
SMAP Kajang
Maahad Hamidiah
Ampang Campuran
Saujana Impian
SK Ampang
Ust. Tahran
Pandan Jaya

Harap blog yang diatas ini dapat di update sekali seminggu. Masukkan gambar dan berita berkaitan sekolah.

Manakala blog lain belum sempat saya semak, dan tak dimasukkan dalam kategori blog aktif memandang bkog tersebut Lahir dalam keadaan tak cukup sifat dan syarat. Antara syarat dan sifat wajib ialah.

1. Tidak mempunyai Kotak Dialog Box
2. Tidak mempunyai apa-apa foto mahupun informasi.

Zon Blog Aktif

Tips Minggu Ini

Muat Turun dan Naik Fail
Anda ada fail yang ingin dikongsikan bersama rakan yang lain, untuk manfaat orang lain tentang pendidikan, pelajaran, keagamaan, dan apa saja. Tetapi fail itu besar dan cantik kalau diberikan bersama dengan gambarnya sekali. Anda kini bertuah, kerana ada segalanya percuma buat anda. Fail tersebut anda boleh muat naik ke http://www.zhare.net atau http://www.scribd.com dan http://divshare.net. Setelah anda muat naik fail tersebut, salin alamatnya yang boleh dicapai apabila pengguna ingin muat turun, dan link kan dalam blog anda. . Untuk melihat bagaimana proses ini berlaku. Anda boleh melayari blog Haji Fauzi SK Lembah Jaya dan klik pada link Prs. Selamat Mencoba

Telefon Percuma Dengan Yahoo Mesengger

ANDA sukakan sesuatu yang percuma? Sebenarnya kita boleh menghubungi rakan di serata dunia dengan percuma hanya dengan internet. Ya. Tak perlu bayar apa-apa. Cuma bayar letrik komputer je. Perisian yang saya maksudkan ialah Yahoo Mesengger. Ramai tidak sedar akan kegunaannya. Dan ramai juga yang telah menggunakannya untuk berhubung dengan anak dan saudara di luar negeri.

Anda hanya perlu melayari www.yahoo.com dan muat turun Yahoo Mesengger yang terletak sebelah kanan paparan utama yahoo tersebut. Klik saya download dan ikuti langkah2nya. Akhirnya masukkan senarai emel kenalan anda. Jangan lupa masukkan emel saya. afraima@yahoo.com dalam list contact.

Apabila rakan kita sedang online, satu isyarat akan bernyala, anda boleh terus call. Dan andai dia tiada di talian, anda boleh buat temujanji untuk menelefonnya. Saya biasa gunakan sistem ini untuk mengajar kawan2 yang ingin belajar tentang blog lebih lanjut. Oh, ya. jika lap top anda mempunyai kamera, bukan setakat anda boleh mendengar suaranya, dan dia mendengar suara anda (dengan mikrofon semestinya) anda juga boleh menatap wajahnya secara real dan live.

Lihat foto sebelah, klik pada call, anda boleh hubungi siapa saja.

OK, Selamat mencoba.

CHAT GBKSM