Hanya 45 Saat



Video ringkas di atas ini menunjukkan cara menghantar borang L4, mula-mula Klik Ikon L4, kemudian pilih negeri anda, pilih jenis sekolah anda, browse, dapatkan fail excel dan klik Open dan hantar.

How To Download L4


Ramai jugak yang masih tak tahu cara nak download (muat turun) borang L4, berikut saya sertakan video macam mana nak download benda tu. Untuk lebih mudah, anda perlu ke www.kaunselor.com,jika di blog ini, nampaknya macam kena lalu jalan jauh sikit. Cubalah, mana-mana pun boleh.

Sepatutnya semua kaunselor mendapat taklimat, berhubung cara-caranya, namun hingga hari ini, daerah ini masih lagi tidak jumpa anak bulan, daerah lain rasanya dah buat semua. Kita ada masalah sedikit. Tunggu lah...

Team Ju Bimbingan dan Kaunseling Kebangsaan

Team JU Bimbingan dan Kaunseling Kebangsaan 2009
Team JU Kebangsaan dari kalangan wanita
RENUNGAN
"Demi Allah bukanlah kefakiran yang paling aku takutkan padamu tetapi aku takut dibukanya dunia untukmu sebagaimana telah dibuka bagi orang-orang sebelummu dan kamu akan berlumba-lumba mendapatkannya sebagaimana mereka berlumba-lumba, dan akan menghancurkanmu sebagaimana telah menghancurkan mereka."

Nabi Muhammad S.A.W

MODUL SEK REN KPM

Tuan Haji Ahmad Sukry bin Abdul Hamid dari Perak.
Tuan Haji Mohamad Adi bin Ismail dari Perlis .



30 JULAI 2009. KLANG. Seluruh JU dari Malaysia unit Bimbingan dan Kaunseling berkumpul selama 4 hari di GoldCourse, Klang. Mesyuarat kali ini di anggap perjumpaan kali akhir dalam siri menyempurnakan modul bagi sekolah rendah.
Antara Isi Kandungan ialah :

Orientasi Dan Kepentingan Mata Pelajaran
1.2 Lampiran A/1A 2
1.3 Guru Dan Mata Pelajaran 3
1.4 Lampiran A/1B 4
1.5 Kemahiran Membaca – Main Peranan 5
1.6 Kemahiran Mendengar – Telinga Gajah 6
1.7 Lampiran A/1C 7
1.8 Kemahiran Mengingat – Telefon Rosak 8
1.9 Lampiran A/1D 9
Pekerjaan Di Sekolah
2.2 Lampiran K/1A
2.3 Pekerjaan Ahli Keluarga Saya 12
2.4 Lampiran K/1B 13
2.5 Cita-cita Saya 14
2.6 Lampiran K/1C 15
2.7 Peralatan Bertugas 16
2.8 Lampiran K/1D 17
2.9 Tiru Macam Saya 18
PSIKOSOSIAL DAN KESEJAHTERAAN MENTAL
3.1 Salam Perkenalan (Bina hubungan) 19
3.2 Kelasku Rumahku 20
3.3 Lampiran PS/1A 21
3.3 Hormati Guru 22
3.4 Lampiran PS/1B 23
3.5 Pengurusan Tekanan ( Jom Relaks ) 24
3.6 Pengurusan Diri 25
KEIBUBAPAAN
4.1 Individu (Awal Kanak-Kanak) 26
4.2 Keluarga Saya 27
4.3 Lampiran IB/1A 28
4.4 Anak Soleh 29
4.5 Lampiran IB/1B 30
4.6 Menyayangi Ibu Dan Ayah 31
4.7 Selamat Hari Lahir Ibu 32




5. PEMBANGUNAN DIRI MURID
5.1 Potensi Diri – Siapa Saya 33
5.2 Lampiran PD/1A 34
5.3 Potensi Diri 35
5.4 Lampiran PD/1B 36
5.5 Asas Komunikasi 37
5.6 Lampiran PD/1C 38
5.7 Sekolahku 39
5.8 Lampiran PD/1D 40
5.9 Potensi Diri – Impianku 41
5.10 Lampiran PD/1E 42


6. PENDIDIKAN PENCEGAHAN
6.1 First Aid Kit 43
6.2 Lampiran PP/1A 44
6.3 Kami Benci Rokok 45
6.4 Lampiran PP/1B 46
6.5 Lampiran PP/1C 47
6.6 Lampiran PP/1D 48
6.7 Mewarna Gambar ( Poster ) 49
6.8 Lampiran PP/1B 50
6.9 Pendidikan Pencegahan (HIV/AIDS) 51
6.10 Lampiran PP/1B 52
6.11 Minuman Yang Menyihatkan 53
6.12 Lampiran PP/1B 54
Sebelumnya, modul sekolah menengah sudah pun siap di publishkan. Kami yang datang ini telah pun mendapat satu set modul untuk guru bimbingan masuk kelas dari tahun 1 hingga tahun 6.

Buku Baru Untuk Rujukan Guru-guru

Ramai jugak yang mencari buku sebagai sumber rujukan khususnya berkaitan dunia kaunseling. Ketika berjalan di Warta Bangi, saya terserempak dengan buku ini, tanpa fikir panjang, melihat ianya lebih tebal dari buku-buku sebelum ini, terus saya membelinya dengan harga RM39.50.

Selamat Datang

Web Kaunselor.com yang sekian lama terputus, kini kembali aktif.

MESYUARAT AJK KALI PERTAMA

LAMAN WEB INI BARU MULA BEROPERASI HARI INI 14 JULAI 2009 SETELAH SEKIAN LAMA DAPAT DAPAT DI AKSES

SENARAI AJK DAERAH HULU LANGAT

SILA MEMBUAT PENDAFTARAN SEBAGAI AHLI, SEBARANG PERTANYAAN LANJUT SILA HUBUNGI afraima@yahoo.com @ 019 44244 17
15 Julai 2009. SK Bandar Rinching, Semenyih. Satu Mesyuarat Jawatankuasa Guru Bimbingan dan Kaunseling Daerah Hulu Langat kali pertama di adakan. Seramai 30 orang guru-guru bimbingan hadir mewakili setiap zon masing-masing. Turut hadir ialah beberapa orang guru baru yang mula berkhidmat di daerah Hulu langat ini.

Dalam mesyuarat ini, guru bimbingan di hidangkan dengan persembahan PRS dari sekolah berkenaan, guru bimbingan kemudian di ajar bagaimana memuat naik gambar dan berita perkembangan prs semasa ke laman web www.eprs.ppdhl.net.

Jawatankuasa kemudian duduk berbengkel, setiap unit sekretariat memutuskan untuk mengadakan program masing-masing, antaranya ialah lawatan ke Kelantan, kempen Bahaya Rokok di USIM, kursus keprofesionalisme guru-guru bimbingan di Janda Baik dan menempah satu baju PRS untuk para guru.













Pemindahan

SALAM, sampai masanya Blog Kaunselorlangat dinaik taraf menjadi web ;

Blog ini sedang dalam rancangan pemindahan ke WEB baru...sila ke www.kaunselor.com dan daftar sebagai member.

Terima Kasih dari Suami arwah Dr.Lily

Saya Ramlan Hamzah suami arwah Dr Lily ingin mengucapkan terima kasih kepada sahabat dan rakan-rakan dari Daerah Hulu Langat yang menziarahi jenazah arwah isteri semasa di Masjid Al-Ikhwaniah mahupun semasa upacara pengkebumian. Saya juga ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada En Aziz Isa dari Jab Pendidikan Hulu Langat yang bersama-sama saya dari malam kedua arwah berada di ICU sehinggalah selepas pengkebumian. Usaha beliau untuk menghubungi rakan2 dan memberi sokongan moral kepada saya dan keluarga amat saya sanjung tinggi. Semoga kita sama-sama berdoa agar roh allahyarhamah berada bersama-sama roh orang-orang yang baik. Al-Fatihah.

Terima Kasih Kementerian Pelajaran Malaysia

Selama ini, ramai guru kaunseling yang mempunyai ijazah dibidang kaunseling atau kursus 14 minggu tidak dapat menjalankan tugas utama mereka. Perkara ini terjadi disebabkan majikan mempunyai persepsi sendiri-sendiri. Dengan alasan guru kurang, kaunselor suka mengajar dan kalau namanya guru, memang kena mengajar, itu yang agak pedih sikit, tetapi setelah adanya pekeliling khusus berkaitan tugas guru kaunseling di Sekolah Rendah dan Menengah, yang dikeluarkan pada bulan Disember tahun lepas, ramai sudah kaunselor yang bebas merdeka dari mengajar.

Surat ini, ada yang tahu dan ramai pula yang tidar sedar akan kewujudannya. Saya sendiri belum menemuinya di laman web Kementerian (KPM), hanya lihat dari seorang kawan di sekolah TAAM.

Selama ini ada yang kalau boleh ingin saja keluar dari sekolah, disebabkan terlalu banyak tekanan, namun kini mereka gembira, sebab baru boleh bernafas dalam dunia mereka sendiri. Pun begitu, masalah kekurangan guru sedang di atasi.Khabarnya banyak juga kelas GBSR 14 minggu sekarang sedang berjalan di Institut Perguruan Tinggi. Sekali lagi Terima Kasih kepada KPM, Jabatan Pelajaran Selangor, kerana mengeluarkan surat pekeliling tersebut.

Domain Untuk Anda

Bagi yang meminati domain dengan ada nama anda dibelakang www.kaunselor.com sebagai contoh www.kaunselor.com/adlan. Namun alamat ini akan pergi pada capaian sebenar blog anda, boleh beritahu saya melalui shout mix box. Berikan nama belakang www.kaunselor.com/namaanda dan alamat sebenar yang ingin dituju. contoh http://adlanamal.blogspot.com

Mesyuarat AJK Majlis Guru Bimbingan

KUALA LUMPUR : Esok 24 Feb 2009, satu mesyuarat AJK Majlis Guru Bimbingan Sekolah Rendah akan di adakan seperti berikut :

Tempat : SK Tun Abdul Aziz Majid, Batu 14, Hulu Langat
Jam : 8.00 pagi

Semua AJK di jemput hadir. Agenda akan dibincang berkaitan program tahun ini dan lain-lain.

Teamwork Kajian Keberkesanan Pelaksanaan..


19 Feb 2009. Syukur, Profesor Madya Dr. Chan dan rakan-rakan dari Bahagian Pendidikan, Universiti Teknologi MARA, melantik saya dan rakan-rakan dari SPADA sebagai teamwork kaji selidik Keberkesanan Pelaksanaan Program Pendidikan Pencegahan Dadah di Sekolah Rendah. Walaupun sekolah saya sendiri baru bertatih dalam program ini, itupun hasil desakan dari Puan Norizah Rahmat, selaku HEM di SK Bangi.

Saya menghubungi YM Raja Azman, bertanya sekolah mana yang telah menjalankan aktiviti PPDa dengan baik dalam daerah Hulu Langat, beliau memberi jawapan 2 sekolah, iaitu SJK (C) Ong Pong, Ampang dan SK Taming Jaya, Cheras, Kajang. Tahniah la, mungkin semua kaunselor atau guru yang terlibat dengan PPDa patut mengadakan lawatan ke sekolah tersebut.
Kami di sini sebenarnya menkaji,sejauh mana lagikah, target Dasar Dadah Negara (DDN) iaitu Sekolah Bebas Dadah 2012. Apakah ianya akan menjadi nyata atau masih jauh lagi. Team kajian akan turun dan mengadakan soal selidik dengan beberapa buah sekolah, sasaran ialah pentadbir, guru-guru dan murid-murid dari 3 kelas, yang pintar, yang sederhana dan lemah.

Hulu Langat adalah daerah yang paling ramai penagih dalam Negeri Selangor. Justeru, menjadi kewajipan yang sangat besar untuk guru-guru memikul amanah ini, bagi memastikan sekolah daerah Hulu Langat bebas dari Dadah. YM Raja Azman dan guru-guru PPDa serta kaunselor adalah orang yang bertanggungjawab membantu mereasisasikan hasrat kerajaan tadi.

Manakala di rumah, peranan ibu bapa dan di dalam masyarakat, kita mengharapkan peranan pemimpin untuk membantu membendung permasalahan ini. Saya ditanya, apakah betul-betul pernah ada orang yang sembuh dari penagihan ? Jawapan kami ialah, YA, Memang ada, dan mereka ada dimana-mana, hampir ribuan yang sembuh. Antaranya En.Hafnee dan rakan-rakan dari PENDAMAI.

Al-Fatihah Buat Allahyarhamah Dr.Lily Mastura

ke atas Allahyarhamah Dr. Lily Mastura di Masjid Ikhawaniah Taman Cheras Utama, Cheras jam 09;00 pagi di kbumi di perkuburan Cheras Perdana Bandar Tun Hussein Onn jam 10 pagi.

Rumah En.Ramlan No 1, Jalan 1/SF, Bandar Damai Perdana, Cheras, Selangor

Buku Perkhidmatan BnK Habis

02 Feb 2009. Rupanya bukan sekolah saya sahaja yang kehabisan buku rekod bimbingan dan kaunseling. Masih ada kawan dari sekolah lain yang menghadapi masalah yang sama. Buat masa ini mereka menyalin dalam kertas yang di fotostat.

Saya telah menghubungi En.Aziz selaku Pegawai Hal Ehwal Murid yang menjaga guru kaunseling bagi daerah Hulu Langat, beliau mengatakan buku itu memang habis dan perlu bertanya pada yang lebih atas. Saya menghubungi En.Khairuddin, Pegawai Kaunseling di Jabatan Pelajaran Selangor, sepatutnya kata En.Din, pihak pembekal sudah menghantar buku tersebut kepadanya, tetapi belum jugak sampai.

Kita tunggu sahajalah, namun guru bimbingan perlu menulis setiap perkhidmatan dan sesi dengan sempurna walau tanpa buku rekod khas. KIta berharap buku tersebut akan sampai pada En.Khairuddin dan turun ke daerah-daerah pada masa terdekat.

Percuma Lagi, Siapa Nak

Perhatian kepada guru kaunseling sekitar Hulu Langat, Ampang dan KL, pelajar SPADA sedang membuat latihan praktikal di sekitar anda. Mulai 28 Jan hingga 03 Mac mereka dalam dunia praktikum. Banyaklah program yang kena laksanakan. Antaranya Outreach, Kaunseling Kelompok, Kaunseling Individu dengan penagih, Program Pencegahan Dalam Komuniti, Sekolah, Tempat Kerja dan Remaja.

Mereka sebenarnya ramai yang masih tidak tahu di sekolah mana mereka nak pergi, dan mereka bersedia untuk memberikan ceramah kesedaran tentang bahaya dadah kepada semua peringkat di atas, baik Pemimpin Masyarakat, Staf Sekolah, Guru-guru, Murid, Remaja dan Keluarga.

Anda boleh menjemput mereka yang arif dan berpengalaman dari aspek farmakologi, pengalaman bersama bekas penagih dan sebagainya ini ke tempat anda. Cepat hubungi kami, sebab kami perlu jadualkan program tersebut dari awal.

Tinggalkan nama anda dan juga nombor untuk dihubungi dalam kotak dialog box. Oh ya terlupa, masih ada yang tak tahu macam mana nak tulis pesanan kat sini. Lihat contoh dibawah untuk meninggal pesan anda.
Mudah saja. hanya 3 langkah, pada name tu tulislah nama anda, pada Blog Url tu kosong kalau tak ada blog, kalau ada, taiplah alamat blog anda betul-betul, jangan tertinggal sebijik huruf pun, dan ketiga apa mesej anda dalam Kotak Massage, sudah tu klik lah Shout. Mudah kan.

Guru BnK berpindah

Khabarnya ramai jugak guru bimbingan dari Daerah Hulu Langat yang berjaya pindah merentasi sempadan negeri. Gembira mereka atas makbulnya selama ini. Seorang guru dari bandar Kajang begitu gembira ketika dihubungi, amboi tak bagi tau kami dapat pindah ye.

Syukurlah, namun pada sekolah yang tidak berapa memerlukan perkhidmatan sokongan dari Bimbingan dan Kaunseling, setelah kekosongan di tinggalkan, tidak perlulah ke PPD memohon guru BnK yang baru. Biarlah sekolah tu kosong dari terdera perasaan manusia lain yang juga hamba kepada ALLAH.

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

Taklimat L4 PPD Gombak



Unit Kaunseling PPD Gombak mengambil inisiatif menggunakan Sistem Pengurusan Kaunseling Sekolah yang terkini. Program ini membantu menyenangkan pihak kaunselor di sekolah membuat laporan mingguan dan bulanan, kemudian tahunan.

Ia juga membantu pihak Pegawai Kaunseling di PPD untuk mengumpul data dengan sempurna. Jika selama ini banyak data tidak terkumpul semuanya kerana menggunakan sistem manual dan kalkulator, kini pegawai PPD boleh merge kesemua data yang dihantar hanya beberapa minit.

Kelab Penjegahan Jenayah

Jika di Sekolah Menengah sudah pun terdapat Kelab Pencegahan Jenayah (KPJ), kini ianya di arahkan di adakan di sekolah rendah. Ramai guru bimbingan dan yang dilantik untuk jawatan ini.

Sehingga kini, belum ada satu perjumpaan khusus antara yang mengordinasi dan yang menerima jawatan ini, apakah objektif kewujudannya, berapa ramai, ke mana nak dibawa program ini dan sebagainya.

Cuma arahan dari GPK yang baru balik dari PPD, katanya arahan supaya di tubuhkan. Tidak menjadi masalah sebenarnya jika hanya sekadar menubuhkan, tetapi jika penjawat itu tidak daoat maklumat secara detail bagaimana nak melaksanakannya, nampaknya macam ianya akan ada sahaja dan tidak memberi apa-apa fungsi.

Selamat Tahun Baru

Assalamualaikum rakan, sahabat handai sekalian, saya menerima banyak jugak ucapan selamat tahun baru ini dari rakan-rakan, baik melalui, sms, emel dan blog.

Terima kasih semua dan saya juga mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Maal Hijrah yang datang beriringan dengan tahun baru 2009. Kecanggihan dunia henpon hari ini membuat kita dapat menulis macam-macam tulisan, termasuklah tulisan jawi, ada sms yang datang pada saya salah ejaannya dalam tulisan jawi dan arabnya.

Ucapan Assalam dalam assalamualikum mualaikum dalam bahasa Jawi dan Arab ialah Alif, Lam, Sin, Lam Alif dan Mim, so, ada yang menulis macam di atas, tetapi tertinggal Lam nya, so bacaannya adalah Islamu Alaikum. Maknanya pun lain dah. Jadi kena edit hati-hati sikit. Sebab Assalam dan Islam itu 2 makna yang berbeza.

Pergilah sudah 2008, dan tak akan kembali lagi. Justeru sebagai insan muslim, hati kita perlu risau, dan ada sedikit gelisah, yakni tentang umur kita yang semakin hari semakin sedikit. Tahun 2008, umur kita masih panjang ketimbang tahun ini, dan tahun ini usia kita semakin sedikit, maknanya kita semakin mendekali ajal dan lubang kubur.

Alangkah takutnya situasi jika dikenangkan? Jika kita pegang 2 biji bateri saiz AA, satu nama Energizer dan satu lagi made in China, 3 Seringgit. Kita dah tahu dan boleh agak yang kedua bateri ini mempunyai jangka hayat yang berbeza. So begitulah waktu kita lahir, tarikh "expired date " kita sudah pun ada, cuma tidak tercop pada dahi kita.

So, kawan-kawanku yang hidup sedunia yang sementara ini, perbaikilah amal kita di sisiNya, semoga tahun ini lebih baik dari semalam dan kalaupun maut datang menjemput, kita akan pulang dengan redhaNya.

Pada kaunselor semua, jangan lupa ziarah blog saya dan berikan maklum balas pada entri yang terakhir, Klik sini

CHAT GBKSM