Selamat Tahun Baru

Assalamualaikum rakan, sahabat handai sekalian, saya menerima banyak jugak ucapan selamat tahun baru ini dari rakan-rakan, baik melalui, sms, emel dan blog.

Terima kasih semua dan saya juga mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Maal Hijrah yang datang beriringan dengan tahun baru 2009. Kecanggihan dunia henpon hari ini membuat kita dapat menulis macam-macam tulisan, termasuklah tulisan jawi, ada sms yang datang pada saya salah ejaannya dalam tulisan jawi dan arabnya.

Ucapan Assalam dalam assalamualikum mualaikum dalam bahasa Jawi dan Arab ialah Alif, Lam, Sin, Lam Alif dan Mim, so, ada yang menulis macam di atas, tetapi tertinggal Lam nya, so bacaannya adalah Islamu Alaikum. Maknanya pun lain dah. Jadi kena edit hati-hati sikit. Sebab Assalam dan Islam itu 2 makna yang berbeza.

Pergilah sudah 2008, dan tak akan kembali lagi. Justeru sebagai insan muslim, hati kita perlu risau, dan ada sedikit gelisah, yakni tentang umur kita yang semakin hari semakin sedikit. Tahun 2008, umur kita masih panjang ketimbang tahun ini, dan tahun ini usia kita semakin sedikit, maknanya kita semakin mendekali ajal dan lubang kubur.

Alangkah takutnya situasi jika dikenangkan? Jika kita pegang 2 biji bateri saiz AA, satu nama Energizer dan satu lagi made in China, 3 Seringgit. Kita dah tahu dan boleh agak yang kedua bateri ini mempunyai jangka hayat yang berbeza. So begitulah waktu kita lahir, tarikh "expired date " kita sudah pun ada, cuma tidak tercop pada dahi kita.

So, kawan-kawanku yang hidup sedunia yang sementara ini, perbaikilah amal kita di sisiNya, semoga tahun ini lebih baik dari semalam dan kalaupun maut datang menjemput, kita akan pulang dengan redhaNya.

Pada kaunselor semua, jangan lupa ziarah blog saya dan berikan maklum balas pada entri yang terakhir, Klik sini

No comments:

CHAT GBKSM